Provincie presenteert fietsstrategie voor de komende tien jaar

De fiets krijgt een centrale rol in het verkeers- en vervoerbeleid van de provincie Groningen. 'Verbinden met de fiets' heet het plan dat gedeputeerde Fleur Gräper dinsdagmiddag ontvouwde.

De provincie wil meer slimme fietsverbindingen aanleggen. Daarnaast moeten er ook meer stallingen en fietskluizen komen. Tot slot moet er meer aandacht komen voor recente ontwikkelingen als ultra snelle elektrische fietsen.

Meer passeerruimte
Die slimme verbindingen moeten er vooral komen tussen de fiets en andere vervoermiddelen. Zo moeten er bij de aanleg van P+R- terreinen ruimte worden gemaakt voor stallingen en fietskluizen. Ook moet je er je elektrische fiets kunnen opladen. Zelfs aan de ultra snelle zogeheten speed pedelecs is gedacht. Bijvoorbeeld door fietspaden breder te maken, zodat er meer passeerruimte is.

Ook de bermen van die paden moeten vergevinsgezinder worden als je er onverhoopt in belandt, vindt de gedeputeerde, bijvoorbeeld door ze steviger te maken.

Geen geld
Gräper geeft toe dat er op dit moment nog geen geld is voor het uitvoeren van alle plannen. Daarvoor is maar liefst 80 miljoen euro nodig. Ze hoopt dat die 8 miljoen per jaar er onder meer kan komen door geld dat overblijft bij de aanleg van bijvoorbeeld wegen.

Steeds vaker wordt niet het hele budget daarvoor gebruikt. 'Het bijeenbrengen van het geld is wel een zoektocht waar we de komende jaren met elkaar voor staan', aldus Gräper.

Lees ook: Meer stallingen en fiets-oplaadpunten in de provincie
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws