Potato Valley: hogeschool voor de noordelijke aardappelboer

© RTV Noord
Het is een soort hogeschool voor Groningse en Friese akkerbouwers: de Potato Valley. Dat is een kennisplatform over alles wat met de verbetering van de aardappelteelt te maken heeft.
Het gaat om een initiatief van onder meer LTO Noord, Agrifirm, Avebe Averis, en Agrarisch Jongeren Kontakt. De officiele start van Potato Valley was vanmorgen in proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl.

800 telers

Potato Valley is vooral bedoeld voor de circa 800 aardappeltelers in de noordelijke gebieden van Groningen en Friesland. Dat zijn vooral pootaardappeltelers, maar er is ook aandacht voor fabrieksaardappelen en aardappels voor in de stamppot.

Toekomstbestendig

'We willen de teelt toekomstbestendig maken', zegt bestuurder Tineke de Vries van LTO Noord. 'Dan gaat het over gewasbeschermingsmiddelen, ziekten en plagen en verzilting. Maar ook over de vitaliteit van de aardappel: waarom doet ie het hier wel en daar niet? Daar weten we te weinig van, daar willen we meer over weten'.

Kennis delen

In Potato Valley worden onderzoeksvragen geformuleerd en vervolgens wordt er met behulp van alle partijen uit 'het veld' gezocht naar antwoorden. Die kennis wordt vervolgens gedeeld.