Van de Korenbeurs naar een uitverkocht MartiniPlaza: Joop (83) maakte het mee

Van de Korenbeurs naar een uitverkocht MartiniPlaza. Het contrast kan bijna niet groter, maar het tekent de gigantische groei van volleybalclub Abiant Lycurgus. Eén man heeft dat allemaal meegemaakt: de 83-jarige Joop van der Veen.
Oprichting in 1952
Hij is één van de drie oprichters van de voetbal- en volleybalclub Lycurgus in Groningen. In 1952 was het de 18-jarige Joop, die samen met de inmiddels overleden Harm Veenhoff en Dick van Mansom de vereniging stichtten.

De drie oprichters, met Van der Veen links.
Afbeelding


'Wij waren lid van Oranje Nassau, maar door een verschil van inzicht in geloofsopvatting, besloten wij een voetbalclub op te richten.' Een jaar later werd de volleybaltak opgericht.

Korenbeurs
De wedstrijden van de volleyballers werden in het begin van het bestaan in de Korenbeurs op de Vismarkt in Groningen gespeeld. Waar nu de Albert Heijn zit, werd vroeger graan verhandeld.

Bron: Fotografie Piet Boonstra/RHC Groninger Archieven
Afbeelding


'Maar 's avonds werden de grote tafels die daar stonden aan de kant geschoven. De belijning was er al. En dan werd er gevolleybald', zegt Van der Veen.

Date
'Het was een beetje zoals de Herestraat op zaterdagavond. Veel kwamen daar voor een date. Dan kwam volleybal wel even op de tweede plaats', lacht hij.

Lycurgus schrijft geschiedenis
Vorig jaar werd de club voor het eerst in de historie landskampioen en pakte ook nog de nationale beker, én de Supercup. De kampioensduels werden zelfs in een uitverkocht MartiniPlaza gespeeld. Nog nooit kwamen er zoveel mensen naar een volleybalwedstrijd in Nederland.

Bron: JK Beeld
Afbeelding


Champions League
Woensdagavond speelt Lycurgus voor het eerst sinds het ontstaan van de club in de Champions League, tegen Dobrudja 07 Dobrich uit Bulgarije.

Contrast
En dat doet de club opnieuw in een afgeladen MartiniPlaza, waar naar verwachting ruim 4.000 toeschouwers op af komen. Van der Veen is één van hen, maar het contrast met de beginperiode van de club is voor hem soms niet te bevatten.

'Het is ongelooflijk. En dan ben ik trots dat ik daar aan de wieg van heb gestaan. Dat is moeilijk onder woorden te brengen', zegt Van der Veen geëmotioneerd.

Liveblog
De wedstrijd Abiant Lycurgus - Dobrudja 07 Dobrich wordt om 19.00 uur in MartiniPlaza in de stad Groningen gespeeld. Via de site en app van RTV Noord wordt een liveblog bijgehouden.
Meer over dit onderwerp:
sport lycurgus GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws