Kans groot dat raad stad investeringen in Eelde steunt

© Archief RTV Noord
Het besluit valt pas eind december, maar het lijkt erop dat de Groninger gemeenteraad voor een investering in Groningen Airport Eelde zal stemmen.
In de commissievergadering over de toekomst van het vliegveld bleek dinsdagavond dat in elk geval coalitiepartijen VVD, PvdA, D66 en oppositiepartijen CDA en Student en Stad bereid zijn te investeren. Dat zou een meerderheid opleveren.

Drie scenario's

De gemeenteraden van Groningen, Tynaarlo en Assen en Provinciale Staten van Groningen en Drenthe moeten kiezen tussen drie scenario's die deskundigen voor het vliegveld hebben geschetst. Kortweg is het kiezen tussen afbouwen, doorgaan op de huidige voet of flink uitbouwen.

GroenLinks is tegen

Interessant is het standpunt van GroenLinks in de stad. De partij maakt deel uit van het college en is als enige partij geen voorstander van investeren in Eelde. Sterker nog, de partij kiest voor het afbouwscenario. De prognoses voor het aantal passagiers zouden net als voorheen te optimistisch zijn en de milieuschade zou in de onderzoeken niet genoeg zijn meegenomen. Waarnemend fractievoorzitter Glimina Chakor werpt de vraag op: 'Willen wij nog wel investeren in luchtvaart?'

Acceptatie

Een dag eerder deden de coalitiepartijen gezamenlijk nog een verklaring uit waarin staat: 'als er geïnvesteerd wordt in Eelde, dan zal de coalitie zorg dragen voor een samenhangend pakket van maatregelen op het gebied van duurzame mobiliteit en groen.' Daarmee lijkt ook GroenLinks te beseffen en te accepteren dat er wel gemeentelijk geld naar Eelde zal gaan.

Gesprekken met bedrijfsleven

Duidelijk werd dat de gemeenteraad een bijdrage van ondernemers aan Eelde wil zien. Collegepartij D66 stelt dat zelfs als voorwaarde. Wethouder Joost van Keulen noem dit 'alleszins redelijk' en zegt met bedrijfsleven in gesprek te gaan. Ook instellingen als de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool wil hij erbij betrekken.
De raadsleden en wethouder kregen al een inkijkje in de opstelling van het Noordelijke bedrijfsleven. Marco de Jong van het net opgerichte GRQ Business Network liet weten dat honderd bedrijven zich bij de netwerkorganisatie hebben aangesloten. Ze doen nog geen concrete toezeggingen over investeringen, maar spreken wel de intentie uit te investeren in bijvoorbeeld vastgoed, cargo en in het ontwikkelen van routes.
Op 21 december neemt de gemeenteraad een besluit over al dan niet investeren in Eelde.

Lees ook: