Kogel door de kerk: busstation verhuist naar zuidkant Hoofdstation

Er was al langer sprake van en nu is de kogel door de kerk: het busstation in Groningen verhuist van de noordzijde naar de zuidzijde van het Hoofdstation.

In de eerdere plannen zouden er zes bushaltes komen aan de zuidzijde, bedoeld voor bussen vanuit het westen van de provincie. Nu is duidelijk dat het hele busstation aan die kant van het stationsgebouw komt.

Nieuw treinstation
Het hele stationsgebied gaat op de schop. Bekend was al dat het Hoofdstation niet langer het eindstation voor treinen richting het Noorden is; die kunnen voortaan doorrijden naar stations in de provincie. Naast de treinperrons ligt straks het busstation.

Volgens gemeente, provincie, Rijk, NS en ProRail is er aan de noordkant te weinig ruimte voor verdere groei van het busstation. Ook ontstaan er regelmatig onveilige situaties doordat het er druk en onoverzichtelijk is.

Tunnel onder perrons
Het busstation wordt één lang gestrekt perron, zodat passagiers de busbaan nooit over hoeven te steken. Ze stappen aan één kant in en uit en kunnen daar direct via een tunnel onder de perrons richting centrum lopen of gebruikmaken van de fietsenstalling.

Ook het overstappen op een trein gaat in de toekomst sneller, omdat het busstation direct naast de perrons ligt. Ook de bussen krijgen een tunnel onder de perrons door, richting de noordkant van het station.

Over vijf jaar klaar
Het busstation moet in 2021 klaar zijn. De stadse gemeenteraad moet nog wel instemmen. De kosten van het hele project worden geschat op 275 miljoen euro.

Woensdag 16 november is er een inloopbijeenkomst over de plannen in De Puddingfabriek.

Lees ook:
- Heemschut bezorgd over plannen Hoofdstation
- Beheer fietsenstallingen blijft mogelijk toch in één hand
- Het is definitief: hoofdstation Groningen krijgt extra fietsenstalling
Meer over dit onderwerp:
binnenstadgroningen Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws