Park Selwerd krijgt toch een 4 meter breed fietspad

© Flickr/Shirley de Jong (Creative Commons)
De gemeente Groningen kiest toch voor een fietspad door Park Selwerd. Wel is het een andere route dan in de eerste plannen. Het pad wordt met 4 meter bovendien minder breed.
Volgens wethouder Paul de Rook is dit de beste route voor de duizenden studenten die elke dag van het centrum richting Zernike moeten fietsen. Het ontwerp is 300.000 euro goedkoper dan het oorspronkelijke plan.
Om deze fietsers ruim baan te geven is er een breder fietspad nodig dan er nu ligt. Plan was om van het huidige voetgangerspad een fietspad te maken. Tientallen bomen zouden daarvoor moeten wijken. De buurt kwam daartegen in opstand.

Waarom deze route?

De afgelopen maanden bedachten omwonenden verschillende alternatieven. Een daarvan was dat het fietspad op de huidige plek blijft liggen en wordt verbreed. Dit is de variant waar de gemeente voor kiest. Volgens Paul de Rook zaten er teveel nadelen aan de alternatieven die Park Selwerd zouden omzeilen. Zo ging één van de routes over de Zonnelaan en dat is nou juist de drukke verkeersader waar de gemeente de fietsers weg wil houden.

Wat zijn de gevolgen voor de bomen in Park Selwerd?

Voor het verbreden van het fietspad moeten 22 bomen worden gekapt; dat waren er in de laatste plannen 35. Het is de bedoeling nieuwe bomen te planten in Park Selwerd of omgeving.

Oversteek wordt aangepakt

De gemeente pakt verder ook de kruising van de fietsers met de Eikenlaan aan. Fietsers moeten daar oversteken richting Park Selwerd. Straks hebben ze daarbij voorrang op auto's. De politie is tegen deze wijziging, omdat het gevaarlijke situaties oplevert. Wethouder Paul de Rook: 'Wij moesten hier iets doen, want de huidige situatie is ook onveilig.'
De route wordt nog verder uitgewerkt tot definitief ontwerp. Daarna neemt de gemeenteraad een besluit.

Lees ook: