Instellingen

Mischa's Mediawereld: Eén van de gouden generatie

© RTV Noord
De dood van radioman John Bolt is inmiddels geen nieuws meer, maar de verbijstering is niet afgenomen. Ruim tien jaar na zijn pensionering was hij nog altijd en dus tot op de laatste dag betrokken bij RTV Noord. Hij behoorde tot de generatie die deze omroep groot heeft gemaakt.
John begon bij de omroep toen er alleen nog maar radioprogramma's werden gemaakt. Een uurtje per dag. Dan werd er even ingebroken op de Hilversumse zenders. De RONO heette het toen, de NOS was de baas over het spul en de marktaandelen waren vrij minimaal.
Dat is nu wel anders. En daarvoor zijn we schatplichtig aan de generatie vóór ons. John Bolts generatie. Hij heeft in de geschiedenis van de omroep een belangrijke rol gespeeld. Toen de RONO in de overgangsfase naar Radio Noord kwam, de mediawereld onzeker was en er gestreden werd om macht en invloed, was hij één van de mannen die de zaak de goede kant op sleurde.
Want John kon sleuren, zo wil de overlevering. Niet miepen in tijden van onzekerheid maar werken aan een betere toekomst. En dat is mede door hem gelukt. Noord werd een toonaangevende regionale omroep en is dat altijd gebleven.
Door het grote publiek wordt hij nog altijd geassocieerd met de beroemde sneeuwuitzendingen van 1979. Waarmee de omroep zich definitief nestelde in de harten van de Groningers.
Ruim twintig jaar geleden kwam ik het omroepcomplex aan het Martinikerkhof binnengelopen. Vol verwachting. Net weggeplukt bij het altijd gezellige RTV Drenthe. Wat ik tegenkwam was een woest mengsel van sterke persoonlijkheden, gedreven vakmensen, topjournalisten, een hoge mate van eigenwijsheid en nogal hoekige omgangsvormen. Kortom, een bijzonder topbedrijf.
Iedereen vond overal iets van en stak dat nooit onder stoelen of banken. Het spatte ervan af. Zoals altijd zijn de herinneringen mooier dan de werkelijkheid. Boven al dat lawaai uit klonk dan soms de basstem van John Bolt. Vriendelijk maar beslist, soms opgewonden, geraakt als er fouten werden gemaakt. John was boven alles een taalman en radiostem en alleen perfectie was goed genoeg.
Vorige week ontvingen we van hem nog een verwijzing naar een fout op Noordtekst. John, ook lid van de raad van toezicht, is tot het laatst betrokken gebleven.
De mediawereld is weer onzeker. Niets is nieuw wat dat betreft. Dat leidt bij velen tot onrust en gemopper en bij een enkeling tot de neiging om de boel de goede kant op te sleuren. Gelukkig maar. Ze zijn er, ook nu nog. Maar ze zijn wel zeldzaam.
Dank je wel John Bolt. Voor alles. Rust zacht.

Mischa van den Berg

Hoofdredacteur RTV Noord
In Mischa's Mediawereld schrijft hoofdredacteur Mischa van den Berg over onze omroep, journalistiek en aanverwante mediazaken.