Alders geeft gas bij versterken huizen

Het tempo bij het versterken van huizen in het aardbevingsgebied wordt fors opgevoerd. Dat kondigt Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders aan.
Hij doet dat woensdag bij de presentatie van de vernieuwde versie van het Meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen. 'Het moet sneller', vindt Alders 'en dat gaat ook gebeuren', zegt hij.

Te langzaam

De Nationaal Coördinator constateert dat het nu te langzaam gaat. Zo worden in het huidige tempo maar 1450 woningen geïnspecteerd. Daarbij wordt gekeken of en hoe er versterkt moet worden.

5000 woningen

Alders meldt nu dat er volgend jaar vijfduizend woningen worden bekeken in de kern van het aardbevingsgebied. Volgens hem kunnen die inspecties minder uitgebreid, omdat de eerdere inspecties al veel informatie hebben opgeleverd.

Minder uitgebreid

'Veel huizen in het gebied lijken sterk op elkaar. Die hoeven niet allemaal tot in de puntjes bekeken te worden. Dus kan het allemaal minder uitgebreid. Dat levert forse tijdswinst op. Daardoor kan het allemaal sneller', licht hij toe.
Nog dit jaar worden de inspecties uitgebreid naar Appingedam, Delfzijl en Uithuizen. Volgend jaar komen daar plaatsen bij als Middelstum, Stedum, Ten Boer, Woltersum Slochteren en Schildwolde.