Vandalisme in Wehe-den Hoorn: 'Staat alles er vanavond nog?'

Een ondergekotste brievenbus, kapotgetrapte verkeersborden en brandstichting bij de voormalige kerk. Wehe-den Hoorn gaat gebukt onder vernielingen en inbraken.
De daders zijn onbekend, maar dorpsbewoners hebben zo hun vermoedens.

Brand en diefstal

Vrijdagnacht was het opnieuw raak. Aan de achterkant van multifunctioneel centrum 't Marnehoes - de voormalige kerk in Wehe-den Hoorn - was het sleutelkastje aan de muur in brand gestoken. De buitenmuur was zwartgeblakerd. En dat is niet alles, eerder die week werden bij verschillende activiteiten een jas en een mobiele telefoon gestolen.

Inbraakgolf

Daarnaast is in de afgelopen maanden negen keer ingebroken in het dorp. Volgens 112 Hogeland is bij één van de inbraken de woning overhoop gehaald. De dieven maakten een onbekend geldbedrag buit.
Ook zijn de afgelopen tijd een brievenbus van PostNL ondergekotst, een verkeersbord vernield en een beeldje van een hert kapotgetrapt.

Beveiligingscamera

Onder dorpsbewoners heerst angst. 'Elke keer als ik van huis ga, vraag ik me af: staat alles er vanavond nog?', zegt voorzitter Eric van der Klei van de vereniging voor Dorpsbelangen. 'Eerst deed ik de deur 's nachts wel eens niet op slot. Dat laat ik nu wel uit mijn hoofd. Ik zorg er altijd voor dat alles dicht zit.' Hij heeft ook een camera geplaatst om zijn woning in de gaten te houden.
Wie iets zegt in de media, kan volgens Dorpsbelangen rekenen op represailles. 'Vorige week praatte iemand nog over de vernielingen en inbraken. De volgende dag waren de wieldoppen van z'n auto kromgetrokken', zegt Van der Klei.

Jongeren

In het dorp gaan geruchten dat een groep jongeren verantwoordelijk is voor het vandalisme. 'Die sjouwen dag en nacht door het dorp. Je kunt ze niet voortdurend in de gaten houden', vertelt de voorzitter.
Ook burgemeester Koos Wiersma van gemeente De Marne heeft aanwijzingen dat een groep jongeren achter de vernielingen en inbraken zit. 'Daarom gaan we kijken hoe we met jongeren in contact kunnen komen. Want dit is niet normaal, dit moet stoppen.'

Buurtpreventie

Dorpsbewoners hebben inmiddels een buurtapp aangemaakt waarmee ze elkaar kunnen waarschuwen als er iets gebeurt. Tot nu toe is niemand op heterdaad betrapt, maar daar wil Dorpsbelangen met de app verandering in brengen.
Ook is afgelopen maandag een mail verstuurd door Burgernet met de vraag of mensen in de nacht van vrijdag op zaterdag iets bijzonders hebben gezien bij 't Marnehoes. Mensen die meer weten worden verzocht contact op te nemen met de politie.

Tientallen jongeren

'Jongerenwerk Barkema en De Haan' heeft regelmatig contact met jongeren in Wehe-den Hoorn. Ook bij deze organisatie kennen ze de verhalen, maar ze betwijfelen of het wel om jongeren gaat. En zo ja: of die jongeren ook uit het dorp zelf komen.
'Wisten we het maar, dan konden we er werk van maken', zegt sociaal werker Jasper van Woerkom. In Wehe-den-Hoorn wonen zeker enkele tientallen jongeren tussen de 12 en de 18.

Drugs

Ook het gebruik van drugs wordt door enkele dorpsbewoners in verband gebracht met de vernielingen. Volgens Van Woerkom is het algemeen bekend dat in dorpen op het Hoogeland drugs worden gebruikt door jongeren, ook in Wehe-den Hoorn. 'Maar of drugsgebruik een rol speelt, durf ik niet te zeggen.'
Voor Van der Klei is zo langzamerhand de maat vol. 'Dit duurt veel te lang. We zitten hier al mee sinds het begin van dit jaar. Dit moet een keer ophouden. Normaal gesproken gebeurt hier nooit wat, maar nu is dit het gesprek van de dag. Mensen worden er zat van.'

Lees ook: