Heeft Duitse gaswinning invloed op Groningse bevingen?

Heeft de Duitse gaswinning in de Eems invloed op het Groningse gasveld en dus ook op aardbevingen en bodemdaling? Op die vraag eist de Tweede Kamerfractie van GroenLinks antwoord van minister van Economische Zaken Henk Kamp.
In kamervragen spreekt de partij haar zorg uit over de grensoverschrijdende gaswinning. Zo vraagt GroenLinks zich af in hoeverre er sprake is van zogenoemde 'drukcommunicatie' tussen de Groningse gasbel en de gasvelden op Duits grondgebied.

Beïnvloeden
Daarbij gaat het erom of beide gasvelden in contact met elkaar staan. En dus ook elkaar kunnen beïnvloeden.

'En als sprake is van drukcommunicatie, wat betekent dat dan voor de seismologische risico's in Groningen', wil GroenLinks-kamerlid Liesbeth van Tongeren van de VVD-bewindsman weten.

Vergunningen
Ook vraagt de partij zich af waarom er niet is gekeken naar aardbevingen door gaswinning op Duits grondgebied. Verder wordt gevraagd hoe het met de vergunningen zit bij grensoverschrijdende gaswinning.

Een mogelijkheid zou ook kunnen zijn dat door die mogelijke drukcommunicatie tussen de gasvelden er vanuit Duitsland gas uit het Groningse veld is gewonnen. Maar daar is op dit moment geen hard bewijs voor, aldus Van Tongeren.

Er wordt al langere tijd gas gewonnen in het Duitse gedeelte van de Eems. Dat is nooit in verband gebracht met de problemen rond de gaswinning in Groningen.

Rol Energie Beheer Nederland
GroenLinks wil ook weten wat de rol is van Energie Beheer Nederland (EBN) bij gaswinning op Duits grondgebied. Die organisatie is voortgekomen uit de vroegere Maatschappij Groningen, waarin het rijk en de NAM in de jaren zestig de gaswinning in Groningen hebben geregeld. Het ministerie van EZ is de enige aandeelhouder van EBN.

Volgens GroenLinks is EBN mede-opdrachtgever van boringen op de Duitse gaslocatie Paapzand. 'Kunt u aangeven waarom dat is?' Zo vraagt GroenLinks aan Henk Kamp.
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok DEN HAAG
Deel dit artikel:

Recent nieuws