Verwaarloosde tanks van North Refinery worden vandaag al leeggehaald

Er is vrijdag meteen begonnen met de voorbereidingen van het leegpompen van de tanks van de failliete olieverwerker North Refinery in Delfzijl. De provincie heeft per direct het beheer van de tanks overgenomen.
Dat doet de provincie omdat het geen vertrouwen meer heeft in de curator, die er eigenlijk verantwoordelijk voor was. Het gaat om drie tanks, waarvan twee met een benzineachtige vloeistof en gas zijn gevuld.
In totaal staan er 26 tanks op het terrein, 23 zijn al leeggehaald en schoongemaakt. De overige drie zijn door de curator verwaarloosd, vindt de provincie. Daarom is het beheer per direct overgenomen.
De provincie heeft reinigingsbedrijf Reym uit Veendam gevraagd vrijdag een begin te maken. De klus moet binnen een maand geklaard zijn.
'Een hoofdpijndossier', zegt Lucas Wams van de klankbordgroep die bemiddelt tussen provincie, bedrijf, gemeente en bewoners. 'Hierover zijn we al vijf jaar in gesprek. We hebben nooit bezwaar gehad tegen het bedrijf, maar wel tegen de stank en de verontreiniging.'