Eis: zes maanden voor steken van beste vriend

© Archief RTV Noord
Een 47-jarige Stadjer hoorde zes maanden gevangenisstraf tegen zich eisen. Hij wordt ervan verdacht zijn beste vriend met een schaar en een broodmes in armen en benen te hebben gestoken.
Huilende verdachte

Die aanklacht bracht de verdachte in de rechtszaal aan het huilen. Hij had het niet gedaan, zei hij. Volgens de officier van justitie ligt er echter genoeg bewijs dat hij zijn vriend op de avond van 2 augustus 2014 ernstige steekwonden toebracht, waarna hij hem bloedend achterliet. 

Onder invloed

Dat gebeurde in een sfeer van drugs en alcohol. Er was die dag nog een derde kameraad bij. Die had wel de wonden gezien, maar niet hoe die werden toegebracht, verklaarde hij. De gewonde man deed twee weken later aangifte en probeerde daarna verscheidene keren om die weer in te trekken.

Geheimzinnig alibi

'Uit angst en onder druk', zei de officier. 'Omdat het niet waar is', zei de advocaat. Volgens de Stadjer was hij die avond niet eens in de woning van zijn vriend. Maar over zijn alibi deed hij geheimzinnig: eerst wist hij niet meer waar hij dan wél was, daarna zou hij bij mensen zijn geweest die hij niet in de problemen wilde brengen door hun namen te noemen. 

Strafblad

Ook zijn achtergrond heeft de man niet mee: zijn strafblad telt meer dan 25 kantjes en in september werd hij nog tot 2,5 jaar celstraf veroordeeld voor een gewelddadige overval op een tabakszaak in Stad, waartegen hij in hoger beroep ging.
Volgens advocaat Marieke Schlepers is het allemaal niet zo duidelijk als de officier wil doen geloven. Het slachtoffer was psychotisch en onder invloed. 'Hij had zelfs zichzelf de steekwonden kunnen toebrengen.' Ook de derde vriend vindt ze geen betrouwbare getuige, vanwege diens strafverleden en drugsgebruik. Te veel twijfel, dus vrijspraak, aldus Schlepers.
Of de rechtbank tot diezelfde conclusie komt, wordt over twee weken duidelijk.