Waarom zijn bouwvergunningen voor boeren soms raadselachtig duur?

Bouwvergunningen voor agrarische gebouwen kunnen per gemeente enorm in prijs verschillen. Dat blijkt uit een uitgebreide inventarisatie van boerenorganisatie LTO Noord.
14.000 euro verschil

Die onderzocht de tarieven van alle gemeenten boven de grote rivieren. In Groningen spant Haren de kroon: daar betaal je voor een bouwsom van 5 ton in totaal bijna 20.000 euro aan leges. En dat terwijl je in Appingedam voor dezelfde vergunning 'maar' 6.000 euro hoeft neer te tellen.
Anderen dure gemeenten in onze provincie zijn Slochteren en Groningen. Grootegast en Stadskanaal behoren tot de goedkoopste drie.

Kassabonnetjes

Regel is dat de hoogte van de bouwleges in redeliijke verhouding moet staan met de hoeveelheid werk die de gemeente moet uitvoeren om de vergunning te kunnen afgeven.
'Wij willen de kassabonnetjes wel eens zien', zegt bestuurder Alma den Hertog namens LTO Noord.

Rechter

LTO Noord heeft alle gemeenten daarom opheldering gevraagd over de manier waarop het bedrag is samengesteld. Als blijkt dat er ten onrechte te veel wordt gevraagd gaat de boerenorganisatie in overleg met de desbetreffende gemeente.
Mocht dat niets opleveren, dan volgt mogelijk een gang naar de rechter. 'De laatste gang in Nederland is altijd juridisch', zegt Den Hertog, 'maar liever komen we er in goed overleg uit'.