'Provincie lijdt miljoenenstrop met North Refinery'

© Archief RTV Noord
De provincie lijdt een miljoenenstrop nu North Refinery helemaal wordt ontmanteld. Dat zegt een betrokkene tegen RTV Noord.
De provincie zou al veel geld in de sanering van het terrein van de olieafvalverwerker hebben gestoken en het schoonmaken van de grond zou nog eens zo'n anderhalf miljoen euro kosten. Volgens hem hebben zowel de provincie als de curator steken laten vallen.

'Later naar bodem kijken'

Gedeputeerde Homan kon het genoemde bedrag niet bevestigen in Noord Vandaag. 'Het kan zijn dat er oude vervuiling in de bodem zit. De verontreiniging van de afgelopen periode is onbekend. Als alles eenmaal opgeruimd is, gaan we ook naar de bodem kijken. Afhankelijk van wat er dan op de plek van North Refinery komt, nemen we een beslissing over het saneren van de bodem. Het maakt natuurlijk nogal verschil of er een vergelijkbaar bedrijf komt of wanneer je er woningen gaat bouwen.'
Homan heeft donderdag aangekondigd de kosten voor het leeghalen van de twee tanks waarin nog giftige stoffen zitten, te willen verhalen bij de curator. Of dat lukt, is nog maar de vraag. Homan wil niet zeggen om hoeveel geld het gaat.
Bekijk de uitzending van Noord Vandaag van vrijdag 4 november.