Celstraffen dreigen voor 'Kantense' wietkwekers

© Jos Schuurman/FPS
Een 30-jarige man uit Zwolle en een 27-jarige man uit Emmen verdwijnen als het aan het Openbaar Ministerie ligt een tijdje achter slot en grendel. Beide mannen zouden een wietkwekerij hebben gehad in Kantens, die in mei dit jaar werd opgerold.
De Zwollenaar hoorde vrijdag een straf van twee jaar tegen zich eisen wegens

hennepteelt, het exporteren van softdrugs naar België, witwassen, verboden wapenbezit en het bezit van valse bankbiljetten.
Zijn kompaan uit Emmen kreeg een eis van achttien maanden cel te horen, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie wil bovendien dat ze de ruim 30.000 euro die ze met hun illegale praktijken zouden hebben verdiend in de staatskas storten.

Dure Rolex en vuurwapens

Het Openbaar Ministerie verdenkt de twee van het telen en exporteren van hennep naar een metaalhandel in het Belgische Tienen. In de auto's van beide verdachten werden hennepresten aangetroffen.
Bij huiszoekingen werden bovendien vuurwapens gevonden. Ook nam de politie een duur Rolex-horloge en 30.000 euro aan contanten in beslag. Het OM vermoedt dat de spullen en het geld op criminele wijze zijn verkregen of gefinancierd.
Het OM wil verder twee auto's van de Zwollenaar verbeurd verklaren omdat ze gebruikt zouden zijn bij strafbare activiteiten. Hij zit nog altijd vast, de Emmenaar is voorlopig op vrije voeten gesteld.

IJzerhandel

De Zwollenaar bekende tijdens de zitting alleen de export naar België en het verboden wapenbezit. De overige aanklachten ontkende hij.
De Emmenaar beweerde niets met de hennepteelt te maken te hebben. Volgens hem bezocht hij het adres in Kantens alleen vanwege de ijzerhandel die hij bedreef.

Tap en peilbaken

De officier van justitie geloofde niets van het verhaal van de twee mannen. De politie tapte hun telefoongesprekken af en liet een peilbaken plaatsen op de Mercedes van de Zwollenaar.
Daaruit bleek dat er meerdere malen contact was geweest met hun contact in Kantens en dat zij daar ook waren geweest. De wietkwekerij zou volgens het OM al eerder zijn geëxploiteerd door de zwager van de man uit Emmen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.