Roner krijgt taakstraf voor hennepkwekerij

© FPS (Jos Schuurman)
Een 60-jarige man uit Roden krijgt 180 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf omdat hij een hennepkwekerij had op de zolder van een bedrijf naast zijn huis. Ook tapte hij illegaal stroom af.
De politie vond in augustus 2014 ruim 500 planten. Ze had een anonieme tip gekregen en onderzoek gedaan met een warmtecamera. 

'Onrechtmatig'

Volgens de advocaat van de man was de politie onrechtmatig het huis binnengegaan. Maar de rechtbank oordeelde dat de Rodenaar de agenten wel degelijk binnen had gelaten en dat er genoeg onderzoek was gedaan om hem te verdenken.
De man is veroordeeld voor één oogst, omdat hij dat had bekend. Zijn straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Die vermoedde dat er meer oogsten zijn geweest, maar kon dat met strafrechtelijk bewijs niet hardmaken.

1 miljoen euro

Toch kan de man nog een nadere zitting verwachten. Uit zijn administratie bleek dat hij namelijk een flink vermogen had in meerdere huizen in Nederland en Thailand. Het OM berekende dat hij met ruim twintig oogsten bijna 1 miljoen euro heeft verdiend en eist waarschijnlijk later dit jaar dat hij de illegale winst in de staatskas stort.
Voor een zogenoemde ontnemingsvordering hoeft er minder direct bewijs voor die oogsten te liggen dan voor een veroordeling.
De Rodenaar moet nu eerst bijna 5.000 euro schadevergoeding betalen aan netbeheerder Enexis vanwege stroomdiefstal.