Tbs met dwangverpleging geëist voor bijna fatale steekpartij Farmsum

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, wordt een 29-jarige man uit Delfzijl voor onbepaalde tijd opgenomen in een tbs-kliniek voor een steekpartij in Farmsum.
De steekpartij
dit jaar. Volgens de officier van justitie was er sprake van een poging tot moord op het slachtoffer, een 27-jarige Delfzijlster. Toch vroeg het Openbaar Ministerie maandag de rechtbank in Groningen om ontslag van alle rechtsvervolging, omdat de verdachte lijdt aan schizofrenie en psychoses. 


Slagader

Het slachtoffer werd zeker zes keer gestoken. Dat gebeurde bij een garage in Farmsum waar hij werkte. Hij werd in zijn kaak, borst en rug gestoken en verloor veel bloed doordat een slagader was geraakt. 

Redding

Het slachtoffer wist weg te komen en andere garagemedewerkers hielden de verdachte tegen. 'Dat was mijn redding, anders was ik dood geweest. 'Hij is hersteld van zijn ernstige verwondingen, maar houdt er fysiek en mentaal littekens aan over.

Stemmen

De verdachte hoorde stemmen in zijn hoofd, die hem ervan overtuigden dat het slachtoffer twee keer bij hem in huis had ingebroken toen hij sliep. Dat was de reden waarom hij hem wilde vermoorden. Dat had hij een week daarvoor ook al gezegd tegen de garage-eigenaar. Voorbedachten rade dus, vond de officier.

ADHD

De verdachte is al langere tijd in beeld als psychiatrisch patiënt. Als kind kreeg hij de diagnose ADHD en als puber kwam hij met drugs in aanraking. Hij werd in 2005 veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de dood van een drugsdealer.

Drugs

Na zijn Turkse diensttijd in 2009 werden de problemen erger, ook versterkt door drugs. Hij mishandelde zijn ouders en was betrokken bij een reeks overvallen op tankstations in 2010. Hij werd meerdere keren opgenomen, maar behandelingen hielpen niet voldoende. 'Mensen vragen zich af: had hij niet eerder opgenomen moeten worden, had dit steekincident voorkomen kunnen worden?', zei de officier van justitie.

Scherpe tandenborstel

Toen de man in de speciale psychiatrische gevangenis in Zwolle zat, viel hij bovendien een medegedetineerde en een medewerkster aan. De vrouw werd in haar nek geslagen, maar de verdachte had haar eigenlijk willen steken met zijn 'mes': een tandenborstel met scherpe punten. 

Psychose

Toch verzet de advocvaat van de verdachte tegen volledige ontoerekeningsvatbaarheid. De raadsman heeft kritiek op de rapporten van de psycholoog en psychiater. 'Ze spreken van waarschijnlijkheid, maar een gesprek met de verdachte hebben ze niet gehad. Bovendien weten ze niet zeker of hij op dat moment drugs gebruikte, wat de psychose kon versterken.'

Poging doodslag

De advocaat pleit voor een gevangenisstraf in plaats van tbs voor onbepaalde tijd. Ook vindt hij dat er sprake was van een poging tot doodslag in plaats van moord.
De verdachte zelf was niet in de rechtszaal. Toch werd na lang beraad ervoor gekozen de zaak zonder hem door te laten gaan, in het belang van het slachtoffer en diens familie, hoewel dat ongebruikelijk is bij zulke ernstige zaken.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.