Hoe ziet Zwarte Piet eruit in de provincie?

© Flickr/Gerard Stolk (Creative Commons)
Zwarte Piet houdt de gemoederen bezig. Bij de landelijke intocht zullen naast zwarte pieten ook gekleurde pieten meelopen. RTL stapt over naar 'roetveegpieten' en ook het Sinterklaasjournaal pakt het dit jaar anders aan.
Volgens de
en De Volkskrant is de Groningse piet 'intens zwart', wat veel reacties oproept door het hele land. Het geeft een wat vertekend beeld. Het gaat namelijk om de gemeente, niet de hele provincie. 'Onze' pieten zijn vooral traditioneel uitgedost.

Wel intens zwart, maar geen oorbellen en rode lippen

In de stad Groningen zijn de pieten extra zwart geschminkt. 'Zo zwart komt het in de natuur niet voor', vertelt Harry van Ham, voorzitter van de Vereeniging voor Volksvermaken in Groningen, aan de Volkskrant.
Ondanks dat de vereniging het belangrijk vindt om vast te houden aan de tradities rondom Sinterklaas, trekt het zich wel degelijk iets aan van de commotie rondom Zwarte Piet. Daarom werd er vorig jaar al voor gekozen om de pieten zo zwart te maken dat ze los staan van de realiteit. Bovendien dragen de pieten geen oorringen meer en worden de lippen niet aangezet met rode lippenstift. Het is niet het eerste jaar in stad dat de pieten dus zo zwart zijn.

Tradities in stand

Andere gemeenten pakken het uiterlijk van Zwarte Piet heel anders aan. Zoals de gemeente Loppersum. Daar heeft Zwarte Piet 'gewoon' een bruin kleurtje en draagt hij wél oorringen en rode lippen. 'Wij willen de tradities in stand houden en daarom hebben wij Zwarte Pieten met alles erop en eraan', aldus één van de initiatiefnemers van de Sinterklaasintocht in Loppersum Jaap Kiewiet.
De gemeente Loppersum is niet de enige die Zwarte Piet zo vormgeeft. Ook bij de intocht van Slochteren, Delfzijl, Pekela, Stadskanaal, Vlagtwedde en Bedum lopen traditionele pieten mee, inclusief bruine schmink, oorbellen, kroeshaar en rode lippen.

Niets anders dan afgelopen jaren

In andere gemeenten dragen de pieten niet alle attributen. Veel verenigingen hebben afscheid genomen van de gouden oorbellen en zetten de lippen minder rood aan. Dit was echter niets nieuws. Iedereen geeft namelijk aan dat zij dit jaar niets anders doen ten opzichte van vorig jaar.

Vasthouden aan tradities

Net als Van Ham vinden veel initiatiefnemers het belangrijk om vast te houden aan de tradities rondom Sinterklaas. Bovendien geven veel verenigingen aan in hun gemeente weinig te merken van de discussie over Zwarte Piet. 'Het leeft hier niet zo', vertelt Roland Turksema, één van de organisatoren van de intocht in Zuidhorn.
Los van de gemeenten, kunnen verenigingen er ook zelf voor kiezen om Zwarte Piet anders aan te pakken. We hebben uit dorpen, wijken, winkelcentra en scholen echter nog niet vernomen dat de pieten daar anders dan in de rest van Nederland worden uitgedost.