Inmiddels duizend inspecties bij schade buiten contourlijn
'We zijn blij dat er eindelijk aandacht aan ons pand besteed wordt'
Het tempo zit er goed in. In sneltreinvaart wordt de schade opgenomen bij 1.750 huizenbezitters buiten de contourlijn van het aardbevingsgebied.
Het gaat om inwoners van gemeenten als Veendam, Oldambt, Zuidhorn en De Marne. Na een lange strijd wordt nu ook hun schade erkend.
Ze zijn inmiddels allemaal benaderd. Er zijn al duizend inspecties verricht. Of -en hoeveel- er wordt uitgekeerd is nog even afwachten. Dat wordt vanaf begin volgend jaar duidelijk.
Eindelijk
Mariejen en Gerda van den Berg in Ulrum hebben inmiddels een schade-inspecteur over de vloer gehad. 'Eindelijk,' verzuchten ze. 'We hebben al veel schades gemeld, maar kregen steeds te horen dat er geen verband met de gaswinning is. Onzin natuurlijk.'
In totaal zitten er in hun boerderij 52 scheuren. De eigenaren hebben geen enkele twijfel over de oorzaak. 'Hier in de omgeving zijn veel gaslocaties. Hoe kun je dan zo lang nog volhouden dat onze schade niet door gaswinning komt?'
Panel van experts
Inmiddels zijn alle scheuren nauwgezet bekeken en vastgelegd. In januari neemt een panel van experts een besluit of en hoeveel schadevergoeding de familie Van den Berg krijgt. 'Ik ga er vanuit dat men ook buiten het bevingsgebied overgaat tot het vergoeden van schade.'
Opvallend is dat alle 1.750 inspecties worden uitgevoerd door het bureau Witteveen+Bos. Dat bedrijf werkt vaak in opdracht van de NAM. Ook was het bureau betrokken bij het veelbesproken NAM-besluit om de samenwerking met expertise-bureau Vergnes in Leek op te zeggen.
Andere opzet
Volgens woordvoerder Arjan van de Leur van het Centrum Veilig Wonen (CVW) is er bewust voor gekozen deze opdracht aan één bedrijf te geven. 'Het is een andere opzet dan tot nu toe gebruikelijk. De inspecties worden voorgelegd aan een panel van experts. Die nemen een besluit. Dus is er in samenspraak met de NAM en de Nationaal Coördinator Groningen besloten de inspecties door één organisatie te laten verrichten,' licht Van de Leur toe.
Begeleidingscommissie
Verder wijst hij er op dat een onafhankelijke begeleidingscommissie toezicht houdt. Daar zitten onder meer de burgemeesters van Delfzijl en De Marne, een lid van het Groninger Gasberaad en een deskundige van de TU Eindhoven in.
Lees ook het aardbevingsdossier van RTV Noord