Gereformeerde scholen doen Zwarte Piet in de ban

© Lex van Lieshout (ANP) / bewerking RTV Noord
Op elf gereformeerde scholen in onze provincie komt dit jaar geen Zwarte Piet. Het gaat om scholen van scholengemeenschap NoorderBasis, die ook scholen in Friesland en Drenthe heeft.
De scholen zijn gevestigd in Grootegast, Groningen, Haren, Hoogkerk, Leek, Oldehove, Schildwolde en Zuidhorn.


Advies opvolgen van Kinderombudsman

NoorderBasis wil hiermee het advies opvolgen van Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Die schreef eerder in een rapport dat de figuur Zwarte Piet kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en dus in strijd is met het Kinderrechtenverdrag.

Incidenten in het verleden

Directeur Roeloef van den Berg van NoorderBasis laat weten dat er in het verleden wel eens incidenten zijn geweest die neigden naar een vorm van discriminatie. 'We willen er daarom alles aan doen om ongwenste bijverschijnselen van een mooi feest te voorkomen.'

Eigen keus

NoorderBasis laat scholen kiezen wat voor pieten dit jaar moeten komen. De vestigingen kunnen kiezen tussen een regenboogpiet, roetveeg- of schoorsteenpiet, stroopwafelpiet en een witte piet.

'Je wordt het niet altijd eens'

Het besluit is vorige week via een nieuwsbrief naar de ouders gestuurd. Volgens de directeur is niet iedereen het ermee eens: 'De ene helft van de ouders vindt het jammer, de andere helft heeft er geen problemen mee. Ouders hebben er wel begrip voor als ik uitleg waarom we ervoor hebben gekozen. Je wordt het niet altijd eens, maar dat hoeft ook niet.'

Vasthouden aan traditionele piet

Uit een rondgang van RTV Noord bleek maandag dat de meeste gemeentes vasthouden aan de traditionele Zwarte Piet. De meeste gemeentes hadden eerder al afscheid genomen van attributen als gouden oorbellen. Ook zetten ze lippen minder rood aan.
Dit zijn de scholen van NoorderBasis waar dit jaar geen Zwarte Pieten meer komen:
- Grootegast: GBS Johannes Bogerman
- Groningen: Het Palet
- Groningen: GBS De Triangel
- Groningen: SO-VSO de Steiger (voortgezet speciaal onderwijs)
- Groningen: SBO de Meerpaal
- Haren: GBS Het Mozaïek
- Hoogkerk: GBS Rehoboth
- Leek: GBC De Springplank
- Oldehove: GBS Onder de Wieken
- Schildwolde: GBS De Wiekslag
- Zuidhorn: GBS De Brug

Lees ook: