Oosterlengte doet niet mee met aanbesteding huishoudelijke hulp: 'zorgt voor miljoenenverlies'

© Jonas Boni/ Flickr Creative Commons
'De gemeente bood te weinig geld'. Daarom heeft zorginstelling Oosterlengte in Winschoten zich niet ingeschreven voor de aanbesteding van huishoudelijke hulp in de gemeente Oldambt.
De inschrijving sloot maandag. Per 1 januari volgend jaar moet er een nieuw contract met een aanbieder worden afgesloten.

'Dit kunnen wij niet dragen'

'Het door de gemeente geboden bedrag waarvoor de zorg moet worden verleend is te laag', zegt directeur Hennie Sanders van Oosterlengte. Ze becijfert dat Oosterlengte er dan per jaar een half miljoen euro op moet toeleggen. 'Dat kan de organisatie niet dragen', aldus Sanders.

'De rek is er helemaal uit'

Ze tekent daarbij aan dat Oosterlengte een laag percentage overhead heeft. 'Daar kunnen we iedereen recht mee in de ogen kijken', aldus Sanders. 'Ook hebben we in 2014 en 2015 forse reorganisaties doorgevoerd. De rek is er echt helemaal uit'.

Ontslag dreigt voor 280 medewerkers

Dat haar organisatie mogelijk hogere kosten heeft dan concurrenten, verklaart ze uit de opbouw van het personeelsbestand. We hebben veel zeer ervaren en goed opgeleid personeel. Dat betekent dat 80 procent van onze medewerkers op het maximum zit van de salarisschaal'.
Voor zo'n 280 medewerkers dreigt nu ontslag. Dat personeel hield maandagavond een bijeenkomst waar Sanders uitleg gaf over de situatie.

Bezorgd over gevolgen voor cliënten

Voorzitter Jantje Kolthof van de ondernemingsraad van Oosterlengte is bezorgd. 'Als deze aanbesteding niet lukt, heeft dat ook gevolgen voor onze cliënten. Iedereen is gewend aan z'n vaste koppeltjes. En dan is het maar de vraag: blijft dat?'
Over eventuele acties van het personeel kan ze nog niets zeggen. 'Ik kan me goed voorstellen dat in onzekerheid je van alles en nog wat kunt bedenken, maar daar hebben we het nog niet over gehad'.
Nieuwe aanbieders van de huishoudelijke hulp in Oldambt zijn overigens niet verplicht personeel van Oosterlengte over te nemen. Daarover staat niets in de aanbestedingsvoorwaarden. Wel zou er een 'inspanningsverplichting' zijn om dat te doen.