'Gemeentehuis Midden-Groningen komt in Hoogezand'

Het is niet meer dan logisch dat het nieuwe gemeentehuis van de fusiegemeente Midden-Groningen in Hoogezand komt. Dat zegt burgemeester Rein Munniksma van Menterwolde.

Fles wijn
Munniksma is voorzitter van de werkgroep die de huisvesting van de ambtenaren van de nieuwe gemeente voorbereidt. 'Ik geef jou een fles wijn op het moment dat we in 2018 constateren dat er geen grote vestiging is van veel ambtenaren in Hoogezand', zegt hij tegen verslaggever Steven Radersma. ' Want het is realistisch dat het daar gaat gebeuren'.

Een na grootste gemeente
Midden-Groningen ontstaat per 1 januari 2018 uit de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren. De fusiegemeente is met 62-duizend inwoners straks de op een na grootste van de provincie.

Aan vast bouwen
Nu zijn er nog drie gemeentehuizen in gebruik, in Hoogezand, Muntendam en Slochteren. Hoogezand-Sappemeer maakte eerder al plannen voor de bouw van een nieuw Huis voor Cultuur en Bestuur. In afwachting van de fusie is voorlopig alleen een cultuurdeel, met daarin theater Kielzog, gebouwd. Die bouw is zo uitgevoerd dat een nieuwe gemeentehuis er relatief makkelijk aan vast gebouwd kan worden.

'Onlogisch'
'Het is onlogisch dat we geen vervolg gaan geven aan de herhuisvestibng van de ambtenaren in die omgeving. Over de omvang daarvan zijn we nog niet helemaal uit, dat gaan we rond de jaarwisselijng bekend maken', zegt Munniksma.

Digitalisering
Er wordt ondezocht hoe de dienstverlening aan de inwoners van de 25 kernen en wijken van Midden-Groningen moet worden georganiseerd. Volgens Munniksma wordt daarbij rekening gehouden met vergaande digitalisering. ' Wij hebben zelf het beeld dat het landelijk nog meer gestimuleerd wordt dat bijvoorbeeld het aanvragen van een rijbewijs of een paspoort grotendeels vanuit huis kan'.

Dependances?
Maar het is ook mogelijk dat de gemeente spreekuren gaat houden in dorps- of wijkgebouwen, of dat ambtenaren zelf op aanvraag op bezoek komen om zaken te regelen. Volgens Munniksma is dat wellicht efficiënter dan het openhouden van gemeentelijke dependances, waar relatief weinig gebruik van wordt gemaakt.

Over de toekomst van de gemeentehuizen in Muntendam en Slochteren is nog geen besluit genomen.

Lees ook: Hoe staat het met de gemeentelijke herindeling in Groningen?
Meer over dit onderwerp:
HOOGEZAND
Deel dit artikel:

Recent nieuws