Gemeentebestuur Marum dacht te lichtzinnig over problemen bij 't Sterrenpad

Brede school 't Sterrenpad in Nuis is vijf jaar geleden nooit in de juiste staat opgeleverd. Dat vindt het bestuur van de beheerstichting van de brede school. De stichting is eigenaar van het gebouw en zorgt voor de exploitatie en het beheer.
Het vijf jaar oude gebouw heeft continu technische problemen gehad. De grootste problemen waren volgens stichtingsvoorzitter Jan Kikkert met de installatie van de verwarming. 'Die heeft nooit gewerkt zoals het hoorde, maar er waren meer pijnpunten. Er zijn problemen met het dak, de riolering en de waterleidingen. 't Sterrenpad is volgens ons nooit in goede staat opgeleverd.' 

Eerder aangegeven, niets mee gedaan

De andere mankementen van het gebouw aan het dak, de riolering en de waterleidingen, heeft het bestuur al eerder aangekaart bij de gemeente. Maar de gemeente heeft die klachten nooit echt op waarde geschat. 'Wij hebben met kleine ingrepen gedacht de problemen te kunnen oplossen. Daarmee hebben we de problemen onderschat. Je kan gewoon niet geloven dat zo'n nieuw gebouw zulke tekortkomingen heeft. Dat bleek dus achter wel zo te zijn',aldus wethouder Hans de Graaf.  

Druk om met een lokale ondernemer in zee te gaan

De grootste ergernis is dus de onjuist werkende verwarming. Die installatie is geplaatst door installatiebedrijf Dijkhuizen uit Niebert. Eerder liet de wethouder al weten dat de politieke druk groot was om met een lokale ondernemer in zee te gaan. 

Aanbesteding gekregen en 'goed geleverd'

Installateur Marten Dijkhuizen vindt dat er te snel vraagtekens worden geplaatst bij zijn afgeleverde werk. 'Ik heb een verwarmingsinstallatie geleverd die in het bestek stond beschreven. Daar heb ik dus aan voldaan.' De installateur vindt dat de huidige problemen niet door zijn toedoen zijn veroorzaakt. 

Installatie moet worden aangepakt

Naar aanleiding van de technische problemen is er een rapport opgesteld. Uit dat rapport blijkt dat de installatie die de verwarming aanstuurt onder handen genomen moet worden. Kosten: twee ton. Die kosten zal de gemeente Marum gaan betalen. Volgens verantwoordelijk wethouder Hans de Graaf is er nog geld. 

Betalen uit het overschot

'Bij de bouw van de brede school hadden we een meevaller van twee ton. Daar waren we toen erg blij mee,' aldus de wethouder. Die overgebleven twee ton is nog niet uitgegeven en is nog beschikbaar voor het schoolgebouw. 

Meer onvoorziene kosten?

De beheerstichting van de school denkt echter dat de gemeente niet genoeg zal hebben aan dat geld. 'Er zijn nog meer gebreken en die willen wij ook opgelost zien worden. Ik verwacht dus dat de kosten nog gaan stijgen.'

Problemen oplossen

Het probleem rondom de verwarming wordt zo snel mogelijk opgelost. Over de overige problemen gaan gemeente en de bestuurders van 't Sterrenpad nog in gesprek. 

Lees ook: