Column: Zegels en zaadjes

© RTV Noord
Ik tuin er elke keer weer in. M'n keukenkastjes staan vol plastic bewaarbakjes, waarvan de blauwe flapdeksels nu al stuk gaan, en met kristallen glazen die niet van echt kristal zijn. Gespaard bij de boodschappen in de supermarkt. En nu lokken ze me met glimmende 'chefwaardige' pannen waar je héél veel zegels voor nodig hebt en dan zijn ze nog niet eens gratis.
De Dinoplaatjes, die waren leuk. Zoon heeft fanatiek verzameld, met hulp van familie en collega Karel bij Noord. Tot het album vol was en in de kast verdween om er nooit meer uit te komen. Net als de albums met Superdieren en met Freek Vonk-plaatjes. In de krant stond dat een vol album minstens €2270,- aan boodschappen heeft gekost.
Van de gratis moestuinzaadjes, ook bij de boodschappen, had je langer profijt. Veel moeders op het schoolplein deden er neerbuigend over: 'ze schimmelen, ze stinken'. Klopt, maar dat maakt mij niet uit. Ik stopte twee poot-doperwten in zo'n bakje, er kwamen groene sprietjes uit en in een hoekje van de moestuin groeiden ze op tot stevige erwtenplanten. In afwachting van de oogst moesten we ons behelpen met diepvriesdoppers à 69 eurocent per zak. Vijftien zakken leverden weer vier Dinoplaatjes op.
De erwtenplanten gingen bloeien en de witte bloemen veranderden in peultjes. Die had ik direct kunnen plukken en opeten, maar ik beheerste me en wachtte op de erwten. Ik google-de vast hoe je erwten moet doppen.
'Het beste gaat het in vier stapjes', las ik. De eerste stap: Knak of breek het kontje van de peul. Stap twee: Trek de naad in het midden van de peul. Stap drie: Vouw de twee helften voorzichtig open, door beide duimen aan weerszijden te zetten en open te duwen. Pure erotiek! En ik verzin het niet hoor, kijk maar op groenegroente.nl. Stap vier: Ris de doperwten uit de peul door simpelweg met je vinger langs de onderkant van de peul te gaan. En zo geschiedde.
Het waren er niet veel maar zoon heeft me verzekerd dat ze heerlijk waren. Dus ik hoop dat er volgend jaar opnieuw zo'n actie komt. Dan zal ik weer heel veel boodschappen doen, zaaien en oogsten. En dan kook ik de zelfgekweekte doperwtjes in mijn nieuwe bij elkaar gespaarde pannen, waar ongetwijfeld wel weer iets aan zal mankeren.

Cunera van Selm