TU Delft onderzoekt schade aan gebouwen op de rand van het aardbevingsgebied

De Technische Universiteit (TU) Delft gaat onderzoek doen naar de oorzaak van schades aan gebouwen op de rand van het aardbevingsgebied. Dat gebeurt in opdracht van de Nationaal Cöordinator Groningen Hans Alders.
Het onderzoek richt zich vooral op schades waarvan bevingen niet de enige oorzaak kunnen zijn. Het gaat om gebouwen in twaalf gemeenten.

Hoog tijd
'Er hebben veel onderzoeken plaatsgevonden die aangeven wat de oorzaak van de schade niét is. Het is nu hoog tijd om te kijken wat het wel is', zegt Alders.

Andere oorzaken
Hij vindt dat er dus ook naar andere oorzaken moet worden gekeken. 'Zoutwinning of gasopslag kan bijvoorbeeld ook een rol spelen.' Alders wil in het onderzoek alle schijn van belangenverstrengeling vermijden.

Verwaarloosbaar
Daarom komen er ook een begeleidingsgroep en een klankbordgroep, die bestaan uit vertegenwoordigers uit dorpen op de rand van het aardbevingsgebied. Het onderzoek is een vervolg op een eerder onderzoek van advies- en ingenieursonderneming Arcadis. Die trok de conclusie dat de schade door aardbevingen in de onderzochte gebieden verwaarsloosbaar is.

Lees ook:
- Inmiddels duizend inspecties bij schade buiten contourlijn
- Aardbevingsupdate oktober: ophef over afhandeling bevingsschade
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws