Publiek: Groningen Airport Eelde moet toegangspoort van het Noorden worden

© Archief RTV Noord
Groningen Airport Eelde moet de toegangspoort van het noorden worden. Dat blijkt uit de publieksconsultatie over de toekomstscenario's van het vliegveld.
Via internet gaven bijna 2600 mensen hun mening over de drie toekomstscenario's voor de luchthaven. Die zijn bedacht in de toekomstverkenning van Groningen Airport Eelde. Het eerste scenario is dat Eelde een klein recreatief vliegveld wordt. In het tweede wordt het een luchthaven die primair wordt gebruikt voor een aantal vakantievluchten.

86 procent

In het derde scenario wordt Eelde een volwaardig vliegveld en daarmee de toegangspoort van het Noorden. 86 procent van de mensen vindt dat hier op moet worden ingezet. Acht procent ziet meer in een klein recreatief vliegveld. Vijf procent vindt een vakantievlucht-vliegveld voldoende.

Verlies

Aanleiding voor het onderzoek naar de toekomst van Groningen Aiport Eelde zijn de slechte financiële resultaten. Al jaren draait het vliegveld met verlies. Nu moet er door de politiek een besluit worden genomen op wat voor manier Eelde moet blijven voortbestaan. Half december wordt daarover een besluit genomen.