Bever uit Zuidlaardermeer is dood

Eén van de bevers uit het Zuidlaardermeer is dood. Het bevervrouwtje werd vorige week gewond aangetroffen in een sloot bij Kropswolde. Later overleed het dier.
In het Zuidlaardermeer leven sinds 2008 weer bevers. Ze zijn gevangen in het Oost-Duitse Elbe-gebied, waar ze veelvuldig voorkomen.

Zwelling in hersenen

De gewonde bever is door medewerkers van de Dierenambulance naar Faunavisie Wildcare Westernieland gebracht. Daar ging het dier na enkele dagen dood. Volgens beheerder Pim Lollinga van Faunavisie was het bevervrouwtje er niet goed aan toe toen het werd binnengebracht.
'We denken dat ze een zwelling had in haar hersenen. Mogelijk had ze een tik van een auto gekregen. De zwelling kun je met medicijnen relatief makkelijk behandelen, maar dat mocht helaas niet meer baten.'

Tularemie

Medewerkers van Faunavisie probeerden het vrouwtje nog eten te geven, maar ze had weinig eetlust. 'Mogelijk had ze de ziekte Tularemie (hazenpest), die ook onder bevers voorkomt. Daar kunnen de dieren aan doodgaan. We hebben bloed afgenomen om te laten onderzoeken of ze dit daadwerkelijk had', zegt Lollinga.
Het is onduidelijk of andere bevers in het gebied ziek zijn.

Lees ook: