'Binky had nooit verkocht mogen worden'

© Marjolein Knol/RTV Drenthe
De eigenaar van shetlandpony Binky had het dier nooit mogen verkopen aan een groep beschonken jongeren. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren, meldt RTV Drenthe.
Binky is een veulen van 3,5 maand oud dat te koop werd aangeboden op de Zuidlaardermarkt. Drie dronken vrienden kochten het veulen in een opwelling. 'Onbestaanbaar',
Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.

Beter kijken naar wie een veulen koopt

Ze stelde vragen aan de staatssecretaris. Van Dam is het met haar eens. 'De verkoop van dieren dient altijd zorgvuldig en overwogen te worden uitgevoerd en elke nieuwe houder dient te beschikken over de nodige kennis en vaardigheden', schrijft hij in een reactie.
Bovendien is het veulen veel te jong om zonder de moeder te koop aangeboden te worden, stelt Van Dam. Het dier had minstens negen maanden oud moeten zijn.

Onderdak

Nog diezelfde dag vonden de drie vrienden onderdak voor Binky. De pony is nu bij Cor de Winter in het Groningse Wirdum. 'Toen we hem meenamen dachten we dat hij veel te vroeg bij zijn moeder weg was gehaald. Eigenlijk had zo'n paardje niet op de markt moeten staan', zei hij vorige maand.

Lees ook: