Curator North Refinery: 'Laat die vordering maar komen'

© Archief FPS / Jos Schuurman
'Ik weet officieel nog niets van de maatregelen, die de provincie heeft getroffen op het terrein van North Refinery.' Dat zegt curator Harm-Jan Meijer van de failliete olieverwerker in Delfzijl.
Elektrocutie

Er zijn problemen bij de ontmanteling van het concern. Zo laat de provincie sinds vorige week vrijdag twee tanks leegpompen, omdat die mogelijk een gevaar vormen voor de omgeving. Ook liepen mensen het risico geëlektrocuteerd te worden op het terrein. Enexis zou het terrein hebben afgesloten van elektriciteit.
De maatregelen kosten in totaal 1,15 miljoen en de provincie gaat dat bedrag mogelijk verhalen op Meijer.

Uit zijn verband

'Dat heb ik dinsdag gehoord', zegt Meijer. 'Maar ik zou niet weten waarop dat is gebaseerd. Ik zie die vordering wel komen.'
Volgens de curator is er een aantal incidenten geweest, die nu eenmaal horen bij de ontmanteling van zo'n groot terrein. 'De provincie probeert dat nu uit zijn verband te rukken', aldus Meijer.

Gemeld

Over het elektrocutiegevaar op het terrein zegt Meijer: 'Voordat de sloper aan het werk ging, is de zaak spanningsloos gemaakt. Anders zou het personeel van de sloper zelf ook gevaar hebben gelopen. Maar er bleek toch een kabel te zijn, waar nog stroom op zat. Het is nog niet duidelijk hoe dat heeft kunnen gebeuren. De plantmanager heeft de locatie meteen afgezet met linten en er is een elektricien gebeld.'
Volgens Meijer is dit allemaal gemeld aan de provincie.

Lees ook: