Genade voor recht: één dag de gevangenis in voor wietteelt

© Martin Nuver/112Groningen
Een 54-jarige Stadskanaalster moet één dag de gevangenis in voor een hennepkwekerij in zijn schuur. Verder krijgt hij een taakstraf van 78 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf.
Creatief

De man was in 2012 ook al veroordeeld voor hennepteelt. Hij kreeg toen een taakstraf en volgens de wet moet er bij een volgende misstap een gevangenisstraf volgen. De rechter streek dit keer over zijn hart en ging bij de uitspraak 'er bij uitzondering creatief mee om'.

Zwakke gezondheid

Dat had alles te maken met de zwakke gezondheid van de Knoalster. Bovendien zit hij net in de schuldsanering na langdurige financiële zorgen. Hij wilde die problemen oplossen met de opbrengst van zijn hennepkwekerij.

Te koop

De ongeveer 160 planten werden in januari ontdekt. De Knoalster had zijn huis te koop staan, maar bij een bezichtiging mochten de kijkers niet in de schuur komen. Daar kreeg de politie lucht van. Volgens de eigenaar had hij nog geen oogst gehad.
De officier van justitie was minder mild dan de rechter: hij eiste drie maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk.