Aftrek voor onderhoud monumenten blijft

Minister Bussemaker van cultuur gaat de fiscale aftrek voor onderhoud van monumenten voorlopig niet schrappen. Dat liet ze woensdag de Tweede Kamer weten. Daarmee komt ze tegemoet aan de wens van de Kamer en duizenden monumenteigenaren.
Monumenteigenaren kunnen tachtig procent van de kosten voor onderhoud aan monumenten aftrekken van de belasting. Daardoor hoefden ze minder te betalen voor een opknapbeurt.

Nieuwe aftrekregeling
Bussemaker wilde deze regeling afschaffen. Dat zou jaarlijks 25 miljoen euro schelen. Oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie en SP vonden het plan echter te onduidelijk en niet goed onderbouwd.

Daarnaast hadden ruim elfduizend mensen een petitie ondertekend die oproept de regeling te behouden. Bussemaker gaat de komende tijd werken aan nieuwe voorstellen om de aftrekregeling te vervangen.

Versneld werkzaamheden uitvoeren
Ondertussen moet de minister nog wel 25 miljoen euro op haar begroting zien te vinden. Dat bedrag kan nog hoger worden, omdat zij vreest dat eigenaren van monumentenpanden nu versneld onderhoudswerkzaamheden gaan uitvoeren.

Lees ook:
- Dreigende verwaarlozing van monumentenpanden door nieuwe regeling
- Dik achtduizend steunbetuigingen voor behoud rijksmonumentenregeling
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws