Likje roze verf voor hoekpand Grote Markt was legaal en kostte 10.000 euro

© Tristan Braakman/ RTV Noord
Het roze verven van het hoekpand in de oostwand van de Grote Markt in Groningen kostte tienduizend euro en er was geen vergunning voor nodig, omdat het pand wordt gesloopt.
Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van ChristenUnie en Student&Stad.

Mocht het?

Die vroegen zich af of de gemeente niet met twee maten meet, aangezien een ondernemer in de Oude Kijk in 't Jatstraat onlangs berispt werd voor het verven van haar gevel in een andere kleur.

Start van een publiekscampagne

Het pand aan de Grote Markt wordt gesloopt en de roze verf is volgens het college de start van een publiekscampagne. Stadjers mogen meebeslissen over de nieuwe bestemming en het uiterlijk van het hoekpand, dat straks deel uitmaakt van de nieuwe Oostwand.
Bovendien zou de actie passen in een lokale traditie om bij veranderingen in de binnenstad speciale evenementen te organiseren. Zo is in 1989 in de leegstaande Korenbeurs een expositieruimte ingericht voor de toenmalige plannen voor de binnenstad.

Verf op waterbasis

De verfbeurt kostte tienduizend euro. Het pand blijft roze tot aan de sloop in het voorjaar. Het is verf op waterbasis en daarbij is de milieubelasting beperkt, aldus het college.