Feiten over de vogelgriep

© RTV Noord
Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn donderdagmorgen begonnen met inspecties bij pluimveebedrijven. Woensdag werd een ophok- en afschermplicht ingesteld voor deze bedrijven. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, omdat er in andere Europese landen bij wilde vogels besmettelijke vogelgriep is vastgesteld die zich mogelijk makkelijk kan verspreiden.
Maar wat is vogelgriep en hoe verspreidt het virus zich?

Vogelgriep en vogelpest

Vogelgriep komt in veel verschillende varianten voor. Er bestaan milde en gevaarlijke, zeer besmettelijke versies. Men spreekt van vogelpest wanneer veel vogels tegelijkertijd besmet raken met een gevaarlijke variant van de vogelgriep en doodgaan.

De verspreiding

Trekvogels, vooral wilde eenden, dragen milde varianten van het virus bij zich zonder daar zelf ziek van te worden. Vogels kunnen het virus aan elkaar doorgeven via ademhaling, oogvocht en mest. Kippen en kalkoenen zijn het meest gevoelig voor besmetting. Ook mensen kunnen het virus verspreiden, bijvoorbeeld via een restje vogelpoep onder hun schoenen.
Vogelgriep bij mensen
Het vogelgriepvirus kan ook mensen besmetten. Concrete symptomen zijn snel opkomende koorts, spierpijn, rillerigheid, keelpijn, hoesten en een uitgeput gevoel. Dat komt heel plotseling. Binnen twee tot drie uur voelt iemand zich echt ziek. Na besmetting kan het bij mensen zeven tot tien dagen duren voor ze daadwerkelijk ziek worden. De zwaarste symptomen houden zeker vijf dagen aan.

Vogelpest in Nederland

In 2003 werd de Nederlandse pluimveesector massaal getroffen door de vogelpest. Op 1349 pluimveehouderijen zijn kippen, kalkoenen en eenden gedood. In totaal zijn 30,7 miljoen landbouw- en hobbydieren geruimd. Negentien mensen die bij het doden van de zieke dieren waren betrokken, raakten besmet met het virus. Een dierenarts uit Rosmalen is hieraan overleden.
In november vorig jaar werd voor het laatst een voor dieren dodelijke variant van vogelgriep vastgesteld op een kippenboerderij in Hekendorp. Later dook de ziekte ook op in Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude. De griep is toen waarschijnlijk overgebracht door wilde eenden. Pluimvee moest lang binnenblijven.

Lees ook: