Cel en tbs geëist tegen gewelddadige 'deurwaarder'

© Jos Schuurman/FPS
Een 36-jarige man uit Eerste Exloërmond hangt 3,5 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging boven het hoofd. Hij wordt verdacht van twaalf gewelddadigheden in onder meer Stadskanaal.
Het Openbaar Ministerie eiste in maart al dezelfde straf, maar de rechtbank wilde toen eerst een grondig psychisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Volgens deskundigen lijdt de man aan een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) en een persoonlijkheidsstoornis met psychopatische kenmerken.

Deurwaarder

Als zogenaamde 'deurwaarder' zou hij begin vorig jaar hebben huisgehouden in Stadskanaal. Wanbetalers die bij de Drent in het krijt stonden werden stevig door hem en een aantal handlangers onder handen genomen. Bij één slachtoffer werd een foto gemaakt van zijn verwondingen met als doel anderen af te schrikken.

Lang strafblad

De Exloërmonder zou verder diesel hebben gestolen en doorverkocht. Daarvoor zette hij een kennis uit Stadskanaal onder druk om de tankpas van zijn vader te gebruiken. De man stond bovendien terecht voor bedrijfsinbraak, het vernielen van twee enkelbanden en heling van gereedschap dat uit een auto was gestolen.
De officier vindt een voorwaardelijke straf met een klinische behandeling of tbs met voorwaarden onwenselijk en zelfs onverantwoord. De man heeft inmiddels een lijvig strafblad opgebouwd.
De rechter doet over twee weken uitspraak.