Eis: vrijspraak voor bewoner ontploft wietpand Monnikhof

Het was landelijk nieuws. Na een explosie in een appartement aan de Monnikhof in Groningen werd vorig jaar mei een wietplantage met ruim 500 planten ontdekt. De officier van justitie eiste donderdag vrijspraak tegen de voormalig bewoner (53) voor hennepteelt en het illegaal aftappen van stroom.
Volgens de officier van justitie het onderzoek van de politie gebrekkig geweest. 'Als er dieper gegraven was, waren er misschien meer aanwijzingen gevonden voor zijn betrokkenheid. Maar ik heb geen honderd procent zekerheid en dus kan ik niets anders dan vrijspraak eisen.'

'Ik zit helemaal niet in dat circuit'
De explosie was destijds zo hevig dat de gevel van de zolderverdieping eruit werd geblazen. Daardoor was de wietplantage vanaf de straat zichtbaar.

'Ik kom nooit in growshops. Ik zit helemaal niet in dat circuit', zei de voormalig bewoner donderdag voor de rechtbank in Groningen. De verdachte wees met de beschuldigende vinger naar twee Groninger ijscomannen.

'Bovenste verdiepingen verhuurd'
'Ik verhuurde de bovenste twee verdiepingen van het appartement aan deze beide heren. Ze zochten kantoorruimte. Ik ben vanwege m'n werk veel van huis, ik heb nooit geweten dat ze zich met deze gekkigheid bezig hielden.'

Na de explosie werden de bewoners van een aantal omliggende appartementen uit voorzorg geëvacueerd. De explosie is vermoedelijk veroorzaakt door kortsluiting. Daardoor ontstond brand, waarna een spuitbus met verdelgingsmiddel is geëxplodeerd.

'Wonder dat er geen gewonden zijn'
Volgens de officier van justitie is het een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen. 'Er speelden beneden kinderen op straat.'

De rechtszaak tegen de twee andere verdachten werd donderdag aangehouden en wordt op een later tijdstip inhoudelijk behandeld.

Lees ook:
- Politie houdt duo aan voor explosie van hennepkwekerij
- Liveblog: Wietkwekerij ontploft in Groningen, omwonenden kunnen naar huis (gesloten)
Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad 112nieuws Groningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws