Oud-directeur Rendo twee jaar de cel in voor omkopingsschandaal

Voormalig Rendo-directeur, Richard W. uit Groningen moet een gevangenisstraf van twee jaar uitzitten. De man heeft zich laten omkopen en pleegde valsheid in geschrifte. Tegen de 57-jarige Stadjer was drie jaar cel geeist.
Verkeerd verwijt
De oud-directeur van Electrabel, Maus van L. uit het Gelderse Wezep gaat zes maanden de cel in, omdat hij de Belastingdienst heeft misleid door ze vervalste brieven te sturen. Van L. hoopte op die manier de omkoping te verdoezelen. Tegen hem was twee jaar cel geeist, omdat de man volgens het Openbaar Ministerie namens Electrabel had gehandeld.
Het is volgens de rechters niet vast komen te staan dat het Belgische bedrijf van de omkoping wist. Hierdoor heeft hij een lagere straf gekregen.
Onder de tafel
Richard W. nam in 2007 onderhands een miljoen euro aan van de oud-baas van Electrabel. Die wilde de energietak van Rendo overnemen. Om te voorkomen dat er een kink in de kabel kwam, werd er een bedrag onder de tafel door geschoven. De Groninger nam dit bedrag aan.
Buiten de deur
Het bedrijf in België wilde zich op de Nederlands markt begeven en manifesteren. Overnames van grotere bedrijven mislukten. Toen kwam het kleinere Rendo in beeld. Van L. wilde perse dit bedrijf. Dat de omkoping daadwerkelijk andere gegadigden, zoals de Deense Dong, buiten de deur heeft gehouden, acht de rechtbank niet bewezen.
Schimmig
De rechtbank vindt het bedenkelijk dat W., die als directeur een jaarsalaris van bijna twee ton genoot, zich heeft laten omkopen. Dit kwam tijdens een controle in 2010 door de Belastingdienst aan het licht. Er waren zeven schimmige facturen met vorstelijke bedragen overgemaakt aan het bedrijf van W. Het totale bedrag van 1.190.000 euro moet door dit bedrijf worden terugbetaald. Daarnaast kreeg de onderneming van W. een boete van een half miljoen opgelegd.
Computermodel
W. zei tegen de rechters dat de miljoen nodig is geweest voor een computerprogramma dat W. had laten ontwikkelen. Maar dit programma is nergens teruggevonden. Ook kende niemand binnen Electrabel het bestaan van een nieuw computerprogramma. De rechters geloven dit verhaal dan ook niet.
De Groninger is ook verdachte in een grootscheepse fraudezaak rond de bouw van de energiecentrale in Steenwijk. Geld van Rendo, zou luidt de verdenking in deze zaak, werd naar de centrale gepompt en kwam via een achterdeur bij bedrijven van oud-directeuren, onder meer W., terecht.