Huiseigenaren zijn 'stroperige toestand' bij versterken zat

Hun geduld is op; ze zijn het wachten beu. Het aantal huiseigenaren in het aardbevingsgebied dat zelf het bouwkundig versterken wil regelen groeit snel.
Dat constateert de organisatie Baas over Eigen Huis. De afgelopen tijd zijn er tientallen meldingen binnengekomen van mensen, die vinden dat de maatregelen van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders veel te lang op zich laten wachten.

Schiet niet op
'Dat versterken is nu een stoperige toestand. De ene procedure na de andere en dan weer dat en dan weer zus en zo. Het schiet niet op. Mensen willen geen vijf of zes jaar wachten het versterken van hun huis,' licht Koos IJzerman uit Appingedam toe.

Baas over Eigen Huis wil dat huiseigenaren zelf het heft in handen nemen. IJzerman is het uithangbord van die organisatie.

Inmiddels is het ontwerp voor de aanpak van zijn huis aan de Koningstraat in Appingedam als eerste pand klaar. Dat is gemaakt door Save; het bedrijf dat zich opwerpt als de concurrent van het Centrum Veilig Wonen (CVW).

De rekening
De rekening van het versterken van het huis gaat naar Alders. 'We presenteren het binnenkort. Als Alders dan niet over de brug komt, stappen we naar de rechter.'

De Nationaal Coördinator Groningen laat overigens in zijn meerjarenprogramma weten dat er ruimte moet zijn voor particulier initiatief.

Mooi voorbeeld
'En dit is daar een heel mooi voorbeeld van. Dus we gaan er vanuit dat Alders dit gaat financieren. Vervolgens kunnen we aan de slag met het versterken van de huizen van tientallen andere deelnemers aan Baas over Eigen Huis.'
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok
Deel dit artikel:

Recent nieuws