Inbrekers laten Schier links liggen

De provincie Groningen heeft relatief weinig last van woninginbraken. Het aantal geweldsmisdrijven daarentegen is naar verhouding hoog in het noorden.
Dat blijkt uit
van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om meldingen in 2015.

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog doet het het beste op het gebied van woninginbraken: daar is vorig jaar geen enkele inbraak gemeld. Ook in Bedum, De Marne en Ten Boer werd in 2015 weinig ingebroken: respectievelijk 2, 11 en 9 keer.
De meeste inbraken vonden plaats in de Stad en de gemeente Haren. In Stad ligt het aantal op 1146. Dat is 6 op de 1000 inwoners en daarmee komt Groningen iets boven het landelijk gemiddelde uit (5,1 op 1000). In Haren sloeg het inbrekersgilde 83 keer toe, dat is bij 4 op de 1000 inwoners.

Relatief veel geweldsmisdrijven

Hoewel in absolute aantallen de meeste geweldsmisdrijven plaatsvinden in de Randstad, ligt het tal misdrijven in onze provincie relatief hoog. Gemeenten als Vlagtwedde, Oldambt en Delfzijl vallen in negatieve zin op.
Onder geweldsmisdrijven schaart het CBS onder andere mishandeling, bedreiging, stalking, aanranding, verkrachting en ontucht. Gemiddeld ligt het aantal geweldsmisdrijven in Nederland op 5,4 per 1000 inwoners.
Vlagtwedde zit op 8 op de 1000 (124 misdrijven). Datzelfde geldt voor Stad. Daar werden 1642 geweldsmisdrijven gemeld. Daarna volgen Oldambt en Delfzijl met 7 op de 1000 (respectievelijk 253 en 175 geweldsdelicten).

Melding

Het CBS maakt voor deze statistieken gebruik van de meldingen die bij de politie binnenkomen. Mogelijk liggen de misdaadcijfers in werkelijkheid nog hoger, omdat niet alle zaken bij de politie worden gemeld.