Peiling hoekpand Grote Markt: Mensenborgh is favoriet

© RTV Noord / Gemeente Groningen
Het ontwerp van ontwikkelaar Mensenborgh moet op de hoek komen van de Grote Markt en de Poelestraat in Groningen. Een ruime meerderheid heeft in een peiling op de Facebook-pagina van RTV Noord gekozen voor het witte pand met daarin veel glas.
Op zaterdag rond het middaguur hebben 1700 stemmers gekozen voor het pand
Merckt
van Mensenborgh. 1100 zien liever het donkergekleurde gebouw met veel groen
Groenn
van NESK verrijzen. Slechts 268 stemmers vinden het ontwerp
Oosterling
van PME/Vastgoud het mooiste.

'Prachtig'

'De visualisatie van het witte pand is prachtig en zou ook wel goed staan', zegt Hanneke Lestestuiver over het ontwerp van Mensenborgh. 'De stijl van de andere twee zie je al door heel Nederland', vindt Wilma Dijkhuizen.
Toch kan ook het ontwerp van NESK op aardig wat sympathie rekenen. 'Dit gebouw heeft zowat dezelfde stijl als het Vindicat-gebouw waardoor de Oostwand wat meer een geheel wordt', meent Christian Buitenkamp. 'Dit pand doet het warmste aan', vindt Miranda Huisman.

Vooroorlogs

Voor een aantal stemmers zijn alle drie ontwerpen onvoldoende. 'Wat een armoe! Iets van vooroorlogse stijl moet toch tot de mogelijkheden behoren', schrijft Roelof Jonkman. Karin Koch-Mennega is het met hem eens. 'Waarom moet alles modern en strak? Hou de oude panden in ere.'
Overigens houdt de gemeente Groningen ook nog een officiële stemming. Die loopt tot en met volgende week zondag. De stem van het volk telt voor een kwart mee.
Op dit moment staat op de hoek nog een gebouw uit 1955. Dat pand is afgelopen week roze geschilderd. Het gebouw wordt gesloopt.

Lees ook: