'Over vijf jaar rijden er in Loppersum alleen maar zelfrijdende bussen'

© RTV Noord
Een zelfrijdende bus. Zonder chauffeur. 'Over vijf jaar rijden hier alleen nog maar zelfrijdende bussen', denk burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum.
De bus is een primeur in Groningen. 'Dit is de toekomst. Het is de nieuwe vorm van openbaar vervoer', zegt Rodenboog. Volgens de plannen komt het zelfrijdende busje pas over tien jaar in Loppersum, maar Rodenboog denkt dat het sneller gaat.

Gebruik maken van supersnel internet

Er zijn geen haltes voor de bus. Reizigers kunnen hem oproepen via hun telefoon en dan komt de bus voorrijden. 'Hij stopt keurig bij jou voor de deur', vertelt Rodenboog trots. Dat kan doordat het busje gebruikt maakt van een supersnelle 5G internetverbinding. Het is dus aangesloten op het netwerk en kan op die manier contact maken met je telefoon.
Het snelle 5G internet wordt getest in de provincie. Noord Groningen is een soort proeftuin waar de opvolger van het 4G internet wordt getest. Dat is uniek in Europa. Groningen is het enige gebied waar wordt geëxperimenteerd met het snelle internet. Mede daarom is de ontwikkeling van de zelfrijdende bus hier mogelijk.

Alternatief voor noodlijdende busverbindingen?

De provincie Groningen deed eerder dit jaar mee aan een proef met een zelfrijdende bus in Appelscha. Gedeputeerde Fleur Gräper zei daar toen over: 'Wij doen mee met deze pilot om te kijken hoe we pilots in onze eigen provincie vorm kunnen geven'. Zelfrijdend vervoer kan volgens haar een alternatief zijn voor noodlijdende busverbindingen op het platte land in Groningen.

Lees ook: