Groningers na zware aardbeving: 'We zijn veilig voor de tsunami'

De weg is gescheurd in Wellington
De weg is gescheurd in Wellington © Ross Setford/EPA
Het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland werd zondagochtend opgeschrikt door een zware aardbeving van 7.9 op de Schaal van Richter. Twee reizende Groningers sliepen er dwars doorheen.
'We sliepen er doorheen'

'We sliepen in ons busje na een lange dag. We waren zo moe dat we er gewoon doorheen sliepen', zegt fotografe Ellen Grondijs. Ze reist met haar vriend Jelmer door Nieuw Zeeland.

Twee mensen om het leven gekomen

Voor zover bekend zijn zeker twee mensen om het leven gekomen bij de aardbeving. Na de beving hebben de autoriteiten gewaarschuwd voor het gevaar van een vloedgolf langs de oostkust. De bevolking is opgeroepen om naar hoger gelegen gebieden te trekken. Ellen en Jelmer hebben dat ook gedaan: 'We zitten veilig voor de tsunami'.

Bezorgd over vrienden

Ellen is nog bezorgd om haar vrienden die ze heeft ontmoet tijdens haar reis. 'Nog niet iedereen heeft zich als 'veilig' gemarkeerd op Facebook. Dus ik stuur ze nu berichtjes om te vragen hoe het gaat'.
Wat voor impact de beving op haar reis heeft weet Ellen nog niet. 'We zouden volgende week door het gebied gaan rijden, maar wellicht moeten we onze route aanpassen.'

Één dag in Wellington, en dan...

Dagblad van het Noorden-journaliste Lieke van den Krommenacker is ook in Nieuw Zeeland. Ze was net één dag in hoofdstad Wellington toen de zware aardbeving toesloeg. In Wellington werden enkele gebouwen, waaronder hotels, ontruimd.