Jan Kruis bedenkt legende bij Sint Pannekoek

Sint Pannekoek bestaat op 29 november dertig jaar. Het feest is bedacht door striptekenaar Jan Kruis. Speciaal voor dit jubileum schreef hij een Sint Pannekoek-legende.
De legende

Het verhaal gaat over monnik Gerrit, die pannenkoeken wil eten op zijn verjaardag. Tijdens het etentje in het tochtige klooster heeft iedereen het koud, waardoor de warme pannenkoeken op het hoofd belanden.

'Soort nationale feestdag'

Sint Pannekoek wordt ook in het echt gevierd. In Groningen bijvoorbeeld op zeventien locaties in de stad. 'In de hele geschiedenis van het stripverhaal is het, voor zover ik weet, nog nooit gebeurd dat uit een aflevering een soort nationale feestdag is ontstaan', zegt Kruis trots tegen RTV Drenthe.
Sint Pannekoek werd voor het eerst gevierd door studenten. Kruis hoopt dat dit jaar de koninklijke familie ook meedoet. 'Ik wil dat de hele koninklijke familie nog eens op het bordes staat met een pannenkoek op het hoofd. Dan is het doel bereikt', grapt hij.

Jan, Jans en de Kinderen

Sint Pannekoek werd in 1986 voor het eerst genoemd in een aflevering van Jan Jans en de Kinderen. Daarin bedenkt opa een smoes om geen boontjes te hoeven eten. Hij vertelt dat het op 29 november Sint Pannekoek is en dat er volgens de traditie dan pannenkoeken moeten worden gegeten. Opa fantaseert er bij dat die pannenkoeken eerst op het hoofd moeten worden gelegd.

Lees ook: