Column: Luizen!

Iedereen met kinderen op de basisschool krijgt er mee te maken. Toch wordt er bij de koffieautomaat van RTV Noord nooit over luizen gepraat.
Om inspiratie op te doen voor dit stuk, maar vooral uit nieuwsgierigheid, stuurde ik tien collega's een WhatsApp berichtje: Hebben jouw kinderen wel eens hoofdluis? Acht keer ja. Had jij het toen zelf ook? Drie keer ja. Een geruststellende uitslag.
Er zijn mensen die denken dat luizen springen, maar dat klopt niet. Ze lopen gewoon van het ene naar het andere kinderhoofd, gebogen over een tablet of lego-kasteel. En van het kinderhoofd naar het hoofd van mama; bij RTV Noord waren het alleen mama's die luizen kregen. Geen papa's. Omdat die korter haar hebben? Omdat ze hun kinderen minder knuffelen?
Deze week kregen we een mailtje van juf: 'Beste ouders, vandaag hebben we een luizencontrole gehad. Er zijn bij verschillende kinderen neten/luizen gevonden. Wilt u uw kind thuis goed controleren en eventueel behandelen?' Braaf kamde ik mijn zoon met de luizenkam; gelukkig deze keer loos alarm.
De luizencontroles worden gedaan door luizenmoeders, heldinnen die de hoofden van alle kinderen naspeuren. Waarom er geen luizenvaders bestaan, weet ik niet. Als de luizenmoeder een luis bij je ontdekt, word je op de gang geïnformeerd over behandeling en vervolgens weer de klas in gestuurd.
Ik heb gehoord dat er ook scholen zijn waar ze je ouders bellen om je onmiddellijk op te halen. Daar loop je dan met je kriebelhoofd. Aan de hand van je chagrijnige moeder, die hals over kop van haar werk moest komen. Een schandetocht, het hele schoolplein over, door de ramen nagestaard door dertig klasgenootjes.
Een paar jaar geleden was ik op pad met de Kerstbus, het TV Noord-programma op Kerstavond waarin mensen iemand bedanken of een hart onder de riem steken. We gingen een held verrassen die een drenkeling had gered. In afwachting van het moment suprème aaide zijn vrouw haar zoontje over het haar en slaakte een kreet van schrik; op het blonde bolletje krioelde het van de luizen. Ik stelde haar gerust: dat komt in de beste families voor. En ook in de mijne.
Nee, het is geen pretje, maar niks om je voor te schamen. En tegenwoordig heb ik altijd anti-luizenshampoo op voorraad, voor het geval dat. Die shampoo koop ik trouwens in Drenthe; stel je voor dat de drogist me herkent van TV Noord.
Cunera van Selm