Herstellende Harpie laat zich zien voor de webcam

Het gaat goed met de zadelrob, die wordt opgevangen in Zeehondencentrum Pieterburen. Zo goed, dat het dier maandag naar het grootste bad van het opvangcentrum is verhuisd. Ze is daar te volgen via een webcam.
Stevige tante

Precies een maand geleden werd zadelrob 'Harpie' (naar de Engelse benaming harp seal) verzwakt aangetroffen op het wad bij Den Oever. Zeer bijzonder, aangezien deze dieren normaal alleen in arctische wateren voorkomen. Na een paar dagen strikte quarantaine en enkele weken in een groter bassin, is ze goed aan het herstellen. Ze is veertien kilo aangekomen. Harpie weegt nu 72 kilo en is 1.40 meter lang. Ze is daarom verplaatst naar het grootste bassin dat het Zeehondencentrum Pieterburen heeft.

Rust

In dit bassin is Harpie zowel boven als onder water te zien. Daarnaast is ze te volgen via een webcam. Aangezien zadelrobben gewend zijn aan de uitgestrekte en stille ijsvlaktes van het arctisch gebied, zijn ze zeer stressgevoelig. De zeehondenopvang treft extra maatregelen om het dier rust te geven.

Jagers

Zadelrobben hebben hun naam te danken aan het kenmerkende donkere 'zadel' op hun rug. De dieren worden compleet wit geboren. In landen als Canada worden die jonkies op grote schaal bejaagd.
Het is nog onduidelijk waarom Harpie uit koers is geraakt. Op dit moment wordt er nagedacht over een goede manier om haar vrij te laten in een noordelijke zeestroming.