Stad krijgt logeerhuis als tussenstop tussen ziekenhuis en thuis

De stad Groningen krijgt een logeerhuis: een huis waar mensen terecht kunnen als ze uit het ziekenhuis komen en zich thuis nog niet kunnen redden.
Mensen met een gebroken been bijvoorbeeld, die driehoog achter wonen en de trap niet op kunnen. Ze mogen er een paar weken blijven en worden in de watten gelegd door vrijwilligers. Ook mensen die normaal gesproken een mantelzorger hebben zijn welkom, als deze hulpverlener even niet beschikbaar is.

Eigen bijdrage

Het project is bedacht door een Groningse die zelf behoefte had aan zo'n plek. Inmiddels werkt Humanitas samen met het bestuur en steunt de gemeente logeerhuis De Opstap financieel. De Opstap krijgt drie jaar lang een kleine ton per jaar. Gasten betalen een eigen bijdrage van veertig euro per dag; daar zitten de maaltijden bij in.
Voorzitter Wike de Boer: 'Een eigen bijdrage kan nooit een belemmering zijn, we proberen er altijd een mouw aan te passen. Maar als we uit de kosten willen komen, dan zou de eigen bijdrage veertig euro bedragen.'

24 uur per dag

Veertig tot zestig vrijwilligers moeten zorgen voor maaltijden voor de gasten en voor gezelligheid. De bedoeling is dat er 24 uur per dag iemand aanwezig is. Als iemand ook zorg nodig heeft, gaat dit via zijn eigen thuiszorg.
De Boer verwacht niet dat het voor mensen een te grote drempel is om ergens te logeren. 'Als je altijd thuis zit en verzorgd wordt door een mantelzorger dan is het misschien wel heel leuk om hier te komen.'