Spoedoverleg over zakkenrollende asielzoekers

Asielzoekers uit zogeheten 'veilige landen' die met justitie in aanraking komen, moeten versneld worden uitgezet. Dat zegt de Groninger burgemeester Peter den Oudsten.
Aanleiding is een stijging van het aantal zakkenrollende asielzoekers in de binnenstad van Groningen.

Toename

De politie heeft de afgelopen weken tientallen verdachten gearresteerd. 'We zien dat het om mensen gaat, die in onderlinge samenwerking opereren. Hoewel het niet in alle gevallen om mensen uit het buitenland gaat, is de toename daar wel aan te wijten. Een ernstig verschijnsel en een hoogst ongewenste ontwikkeling', aldus Den Oudsten tegen RTV Noord.
Volgens de burgemeester komt een deel van de asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen zoals Marokko, maar bijvoorbeeld ook uit Georgië.

'Veilige landen'

'Het gaat om asielzoekers uit veilige landen die normaal gesproken niet voor een verblijfsvergunning in aanmerking komen, maar wel gewoon in de asielprocedure belanden. Die procedure moet eigenlijk binnen 1 of 2 dagen worden afgewikkeld. Maar dat is nog niet zo en daarom zijn deze mensen hier ook nog.'
Bijkomend probleem is dat de verdachten niet zomaar uitgezet kunnen worden. 'We hebben bijvoorbeeld te maken met wetgeving. Als mensen één keer worden opgepakt voor een diefstal kunnen we ze niet zomaar uitzetten.'

Sneller uitzetten

De politie is momenteel bezig om de namen van alle verdachte te verzamelen, zegt Den Oudsten. 'Ze worden ook versneld voor de rechter gebracht. We zijn er heel alert op en doen al het mogelijke om dit te stoppen.'
Den Oudsten heeft inmiddels contact gehad met staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. 'Hij werkt in een sneltreinvaart aan procedures zodat deze groep voortaan sneller uitgezet kan worden. Nu gaat dat te langzaam omdat deze mensen vaak niet eerlijk zijn over hun afkomst en geen papieren hebben.

Harde hand

Wij willen graag vluchtelingen opvangen die het nodig hebben, maar als mensen uit veilige landen hier komen om de samenleving onveilig te maken, dan moeten we dat met harde hand aanpakken.'
Horeca-ondernemers in de binnenstad maken zich ondertussen grote zorgen. Een aantal van hen heeft het deurbeleid inmiddels aangescherpt.
'We zijn in gesprek met Koninklijke Horeca Nederland. Daarnaast lichten we bezoekers voor, zodat ze wat beter op hun spullen passen. We proberen het dus zoveel mogelijk in te dammen, maar we zijn de komende weken waarschijnlijk nog niet van het verschijnsel af', aldus Peter den Oudsten.