Snelrecht toegepast op zakkenrollende asielzoekers

De eerste twee zakkenrollende asielzoekers zijn door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier en vijf weken. De twee stonden vorige week terecht tijdens een snelrechtprocedure.
Volgens persofficier Pieter van Rest van het Openbaar Ministerie staan er woensdag nog vijf verdachten terecht. 'We passen snelrecht toe. Dat betekent dat de verdachten binnen twee weken worden voorgeleid.'

Marokko

Volgens Van Rest zijn deze vijf verdachten asielzoekers uit Marokko. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan zakkenrollerij in de binnenstad van Groningen.

Meer op de kerfstok

Om voor snelrecht in aanmerking te komen is één enkele diefstal volgens Van Rest niet voldoende. 'Om iemand veertien dagen vast te kunnen houden moet je voldoen aan een aantal gronden. Eén van die gronden is bijvoorbeeld herhalingsgevaar. We moeten dus de indruk hebben dat de verdachte meer op zijn kerfstok heeft.'

Uitzetten

Na een veroordeling zitten de asielzoekers eerst hun gevangenisstraf uit. Daarna worden ze normaal gespoken overgebracht naar een uitzetcentrum in afwachting van uitzetting naar het land van herkomst.
Afgelopen weekend zijn opnieuw twee zakkenrollers aangehouden.
De asielzoekers die inmiddels zijn veroordeeld gaan niet in hoger beroep.