Eeuwenoud plafond gaat de vriezer in

De plafondschildering uit 1637 in een pand aan de Herestraat in Groningen wordt de komende dagen verwijderd.
Het plafond werd ontdekt tijdens sloopwerkzaamheden. Historici en bouwkundigen spreken van een 'unieke vondst'.

Gemummificeerde muizen

Restauratiebedrijf Rescura haalt het plafond uit het pand. Directeur Teun Bleijenberg: 'Dit is ook voor ons geen alledaags werk. Het is heel bijzonder dat de schildering zo lang onontdekt is gebleven'.
Toen Rescura de opdracht kreeg, is er eerst een team heen gegaan om de situatie te bekijken. 'We hebben de bovenvloer verwijderd en kwamen allerlei historisch materiaal tegen, van oude tegels tot gemummificeerde muizen', lacht Bleijenberg.

-25 graden

Besloten is om het plafond in delen uit het pand te tillen. Het hout is wel behoorlijk aangevreten door allerlei beestjes. 'Daarom worden de delen ingepakt en gaan ze vier weken de vriezer in bij een temperatuur van -25 graden. Dan laten we de delen een week bijkomen, waarna ze nog twee weken worden ingevroren. Dan weten we zeker dat alle beestjes, die mogelijk in het hout zitten, dood zijn', zegt Bleijenberg.

Toekomst

Het is nog onduidelijk waar het plafond daarna naar toe gaat. Bleijenberg: 'Dat hangt ervan af of er geld kan worden gevonden voor restauratie. Maar dit is zo uniek dat we er zeker van zijn dat het plafond een mooie herbestemming krijgt'. Wethouder Roeland van der Schaaf van Groningen zei eerder dat hij het liefst wil dat de schildering op dezelfde plek terugkeert.