Hoe ontdek je een gemanipuleerde tellerstand?

© Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Het kost Nederland jaarlijks zo'n 160 miljoen euro én het zorgt voor onveilige verkeerssituaties. Het terugdraaien van de kilometerstand van voertuigen.
Strafbaar

Hackers manipuleren tegenwoordig met het grootste gemak de kilometerstand van je auto. Voor een paar tientjes kun je binnen een kwartier je auto schijnbaar enkele duizenden euro's meer waard maken.
Sinds 2014 is dit strafbaar in ons land, maar een zoekopdracht in Google bewijst dat deze illegale dienst veelvuldig wordt aangeboden. Je kunt de software ook online bestellen en zelf als hacker aan de slag gaan.
Europa
Willem Rijnberg van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in Veendam: 'Dit is een maatschappelijk probleem. In Nederland hebben we het nu aardig onder controle, omdat het is verboden. Maar in de rest van Europa is wettelijk niets geregeld. De helft van de geïmporteerde Duitse auto's heeft bijvoorbeeld een gemanipuleerde kilometerstand'.

Tellerrapport

Rijnberg heeft nog wel een tip voor mensen, die een Nederlandse tweedehands auto willen kopen. 'Koop voor twee euro een tellerrapport. Tegenwoordig bouwt een voertuig een reeks tellerstanden op. Bij bijvoorbeeld de apk en het wisselen van banden is een garage verplicht om een tellerstand te noteren. Al die gegevens komen automatisch bij ons terecht, waardoor we een tellerrapport kunnen samenstellen. Zo'n rapport biedt inzicht in het logische of het onlogische verloop van de kilometerstand van je nieuwe auto.'