'Als het zo doorgaat, maak ik nog eens iemand dood'

© Jos Schuurman/FPS
Een 19-jarige man uit Assen wordt verdacht van meerdere geweldsincidenten in Assen, Emmen en bij zijn ouders in Foxhol. De man stond dinsdag terecht.
Volgens het Openbaar Ministerie reisde hij naar zijn ouders in Foxhol, waar hij al een tijd niet meer woont, omdat hij uit huis geplaatst is. Daar mishandelde hij zijn vader, door onder meer een mes naar hem te gooien en hem te slaan. Een paar dagen later moesten zijn moeder en schoonzus het ontgelden: ook zij kregen klappen.

Aan de haren uit scootmobiel

In mei mishandelde hij een medebewoonster van een GGZ-instelling in Assen. Hij trok de vrouw aan haar haren uit haar scootmobiel en gooide haar op de grond.
Ook sloeg en bedreigde hij de vrouw. Daarna pakt hij zijn spullen, stal een fiets en ging naar het station.

Geweld op het station

In februari dit jaar viel hij op het station in Assen een jongen aan, die hem aansprak op zijn agressieve gedrag. De man schopte onder meer tegen een deur aan. Toen de jongen er wat van zei, kreeg hij twee vuistslagen op zijn neus.
Vorig jaar viel hij volgens het OM een medebewoner van een instelling in Emmen aan toen de twee ruzie hadden. Hij gooide een glazen schaal naar de man. Die raakte gewond aan zijn nek.

Begeleid wonen

De Assenaar zit nu vijf maanden in voorarrest in jeugdgevangenis Juvaid in Veenhuizen en moet daar van de rechtbank blijven tot er een instelling is gevonden waar hij begeleid kan wonen. De rechtbank stopte daarom dinsdag met de behandeling van de zaak voordat de officier van justitie een straf had geëist, omdat ze wil dat de reclassering eerst een goede woonplek voor de man zoekt.
Vanwege psychische problemen is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens de rechters is het te gevaarlijk als de agressieve man nu vrij zou komen.

Agressieprobleem

'Als het zo doorgaat, maak ik nog eens iemand dood', zei de Assenaar na zijn arrestatie bij de politie. Daarom wil hij behandeld worden voor zijn agressieprobleem en voor zijn traumatische jeugd.
Op 13 december gaat de zaak verder. Dan wordt ook de strafeis bekend.